ŞAFİİ el-UMM

KORKU N.

 

KORKU HALİNDEYKEN KİMLER KORKU NAMAZI KILABİLİRLER?

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Allah'ın Kitabı'na ve Peygamberinin (s.a.v) sünnetine göre şirk ehliyle savaşan bir kimse, korku namazını kılabilir. Çünkü yüce Allah, korku namazını kılmayı müşriklerle yapılan savaş bağlamında emretmiş ve bu konuyla ilgili ayetin akışı içinde şöyle buyurmuştur: "O kafirler arzu ederler ki siz silahlarınızdan ve eşyanızdan gafil olsanız ... " (Nisa, 102)

 

İmam Şafil (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Mubah olan her cihad esnasında bu cihada katılanlar korkuyorlarsa şiddetli korku haline özgü namazı kılabilirler. Çünkü mücahitler bu esnada korku namazını kılmaktan dolayı ecir alırlar, en azından günah işlemiş olmazlar. Bundan maksat da yüce Allah'ın kendilerine karşı cihad edilmesini emrettiği bağilere, yol kesenlere, bir kimsenin malına, canına veya namusuna kastedenlere karşı verilen cihaddır.

Nitekim Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Malını korumak uğruna öldürülen kimse şehittir. " Tahric: el-Marife, 3/20; Ebu Davud,5/128-129; Tirmizi, 4/28-29; Buhari, 2/202; Müslim, 1/124-125.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Savaşması gerekmediği halde savaşan bir kimse korku halini yaşarsa, şiddetli korkudan kaynaklı korku namazını kılması, yani işaretle namaz kılması caiz değildir. Buna rağmen bu şekilde namaz kılarsa, namazını iade etmesi gerekir. Yine korku sınırının altındaki bir korku halinde de korku namazını kılması caiz olmaz. Ama normal namaz olarak kılması başka ... Bu takdirde korkan biri olmaksızın kılarsa namazı geçerli olur.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Burada kastedilenler, haksızlık uğruna savaşanlardır. Yol kesmek veya asabiyet uğruna savaşmak yahut kabul ettiği bir hakkın sahibine ulaşmasını engellemek yahut da buna benzer başka bir zulüm uğruna savaşmak gibi

 

Sonraki için tıkla:

 

HANGİ KORKU HALİNDE KORKU NAMAZI KILMAK CAİZ OLUR?